Collectie Gouldmaps - Scheveningen / Den Haag ; G. van Giesen - Afbeeldinge van Schevelinge (..). - 1730

  Collectie Gouldmaps - Scheveningen / Den Haag ; G. van Giesen - Afbeeldinge van Schevelinge (..). - 1730

  €525,00

  Productomschrijving

  Onder in beeld een zee met schuimkoppen, het strand met boten en mensen. In het midden ligt Scheveningen en in de hoogte, omgeven door glooiende duinen, ligt de stad Den Haag.

  Het is onbekend wat de bron is van deze prent. De prent oogt middeleeuws en doet denken aan de stadsgezichten van Frans Hogenberg in het beroemde Civitates Orbis Terrarum uit de 16e eeuw. Maar de wijze waarop perspectief is gebruikt duidt op nog eerdere invloeden.

  Afmeting prent: 35 x 50 cm. 

  Verso: blank.

  Kopergravure door Gerrit van Giesen uit het eerste deel van de 'Beschrijving van 's-Graven-hage' van Mr. Jacob de Riemer, uitgegeven vanaf 1730 door Reinier Boitet te Delft. 

  Gerrit van Giessen (1692- 1730) was een prentmaker, tekenaar en beeldhouwer. Hij werd in 1693 in Xanten geboren en overleed in 1750 in Den Haag.

  Omstreeks 1720 begon Jacob de Riemer met het schrijven van transcripties van documenten uit de archieven van het Hof van Holland. Hoewel hij oorspronkelijk niet tot doel had een geschiedkundige beschrijving van Den Haag samen te stellen, werd hij gaandeweg door de hoeveelheid informatie die hij verkreeg, in die richting gedreven. Toen hij in 1730 het eerste deel van zijn werk presenteerde onder de titel „Beschrijving van 's-Graven-hage”, droeg hij het op aan de Haagse Magistraat. Als blijk van waardering schonk het stadsbestuur hem „drie hondert goude specie Ducaten”. Het tweede deel van „Beschrijving van 's-Gravenhage” verscheen in 1739. De werken van De Riemer over de geschiedenis van Den Haag zijn ook eeuwen later een belangrijke bron van informatie. In 1743 was De Riemer met zijn laatste publicatie bezig, die hij in samenwerking met Frans van Limborch zou opstellen.

  Deze prent wordt u aangeboden door Gouldmaps. Wij bieden originele antieke kaarten en natuurhistorische prenten van hoge kwaliteit. Wij zijn verheugd dat wij in de webwinkel van de Toverkamer een kleine collectie kaarten een prenten kunnen tonen. Als u meer vragen heeft over een kaart of prent, neem dan gerust contact met ons op: [email protected].

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0

  de Toverkamer 4.7 / 5 - 30 Reviews @ Google