Collectie Gouldmaps - XVII Provinciën; A. Ortelius - Descriptio Germaniae Inferioris - 1603

  Collectie Gouldmaps - XVII Provinciën; A. Ortelius - Descriptio Germaniae Inferioris - 1603

  €750,00

  Productomschrijving

  Twee engelen dragen een rijk gedecoreerde titelcartouche. In de zee varen boten en zwemt een zeemonster. Linksonder passer met schaalstokken. Ovalen kadering met motief en oriëntaties. Waarschijnlijk gebaseerd op een wandkaart van de Jode uit 1566, naar de provinciekaarten van Jacob van Deventer.

  Afmeting prent: 38 x 50,5 cm. Afmeting lijst: 58 x 73 cm.

  Verso: Latijnse tekst.

  Kopergravure uitgegeven door Abraham Ortelius en gedrukt door Christoffel Plantijn in een Latijnse versie van Theatrum Orbis Terrarum te Antwerpen.

  Van der Heijden 14, Van der Krogt 58.

  Nadat keizer Karel V in 1543 het hertogdom Gelre had ingelijfd, was er een min of meer aaneengesloten en afgerond geheel van landsheerlijkheden ontstaan. De Zeventien Provinciën was een term waarmee de Habsburgse Nederlanden van 1543 tot 1585 werden aangeduid. In de Transactie van Augsburg in 1548 werden de Zeventien Provinciën in de Bourgondische Kreits tot één staatkundig geheel geconsolideerd en werden nagenoeg geheel losgemaakt uit het Heilige Roomse Rijk.

  Abraham Ortelius (1527-1598) was een Brabantse geograaf en uitgever uit Antwerpen. Ortelius is samen met Mercator de uitvinder van de wereldatlas. Zijn 'Theatrum Orbis Terrarum' bracht hem grote roem. De graveurs Joris Hoefnagel en Frans Hogenberg waren werkzaam voor hem. In 1573 werd hij benoemd tot geograaf van Philips II. Na Ortelius dood werden de koperplaten gekocht door Jean Baptiste Vrients en de firma Platijn-Moretus.

  * Gebruikte wortelhouten lijst met minieme gebruikskenmerken. De lijst is gratis en wij rekenen geen extra verzendkosten.

  Deze prent wordt u aangeboden door Gouldmaps. Wij bieden originele antieke kaarten en natuurhistorische prenten van hoge kwaliteit. Wij zijn verheugd dat wij in de webwinkel van de Toverkamer een kleine collectie kaarten een prenten kunnen tonen. Als u meer vragen heeft over een kaart of prent, neem dan gerust contact met ons op: [email protected].

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0

  de Toverkamer 4.7 / 5 - 30 Reviews @ Google