Collectie Gouldmaps - Holland en Utrecht; G. Mercator / J. Hondius - Hollandt Comitatus Utrecht Episcop: - 1607

  Collectie Gouldmaps - Holland en Utrecht; G. Mercator / J. Hondius - Hollandt Comitatus Utrecht Episcop: - 1607

  €780,00

  Productomschrijving

  Iconische kaart in de typische 16e eeuwse stijl van Mercator. Met een rijk gedecoreerde titelcartouche en decoratieve carthouche voor de schaalbalk. Onder in beeld het privilege. In de Zuyderzee zwemt een zeemonster en op de Mare Germanicum vaart een schip. De kaart is gebaseerd op de gewestkaart van Van Deventer uit 1542. Het is de eerste kaart van Holland waarop de vaargeulen en ondiepten in de Waddenzee en Zuiderzee zijn weergegeven.

  Afmeting prent: 34,7 x 47,8 cm. Afmeting papier: 44,8 x 53,4 cm.

  Verso: Latijnse tekst.

  Kopergravure gekartreerd door Gerard Mercator. Uitgegeven door Jodocus Hondius in een Latijnse versie van Gerardi Mercatoris et J. Hondii. Atlas Sive Cosmographicae (..) te Amsterdam.

  Bron: Van der Krogt 3400: 1A, Blonk-van der Wijst 18.2

  Gerardus Mercator (1512 - 1594) was een Vlaamse cartograaf, instrumentmaker en graveur. Hij paste als eerste een hoekgetrouwe kaartprojectie toe, later naar hem Mercatorprojectie genoemd. Hij introduceerde het woord atlas. Gaspard van der Heyden liet Mercator de koperplaten voor de nieuwe aard- en hemelglobe van Gemma Frisius graveren. Deze beide werken, die omstreeks 1537 verschenen, zijn de oudst bekende van Mercator. In 1552 verhuisde hij naar Duisburg. In 1569 maakt Mercator zijn meesterwerk: Nova et aucta orbis terræ descriptio (..). Een grote wandkaart van de wereld in 21 bladen met een totaalformaat van 134 x 212 cm. In 1578 bracht hij zijn Ptolemaeus-uitgave uit. Mercator beschouwde deze uitgave als een weergave van de wereld naar de ideeën van de klassieke schrijvers. De 28 Ptolemaeïsche kaarten zijn nooit in een andere atlas opgenomen, hoewel door verschillende uitgevers tot 1730 uitgegeven. In 1585 brengt hij zijn Tabulae Geographicae uit in Duisburg, de eerste atlas in drie delen met de mercatorkaarten.

  Jodocus Hondius (1563-1612) was een Vlaamse Carhograaf die zich in 1993 in Amsterdam vestigde. Daar richtte hij zijn uitgeverij op in het pand aan de Kalverstraat 'Inde Wackeren Hondt'. Rond 1604 kocht hij, mede op aanraden van Petrus Bertius, de platen op uit de nalatenschap van Mercator. Aangevuld met 36 nieuwe kaarten kwam hij in 1606 een heruitgave van de nu te noemen Mercator-Hondius Atlas op de markt. De Atlas minor was een verkleinde uitgave. Later zetten zijn zoon Henricus en zijn schoonzoon Johannes Janssonius de uitgeverij voort.

  Deze prent wordt u aangeboden door Gouldmaps. Wij bieden originele antieke kaarten en natuurhistorische prenten van hoge kwaliteit. Wij zijn verheugd dat wij in de webwinkel van de Toverkamer een kleine collectie kaarten een prenten kunnen tonen. Als u meer vragen heeft over een kaart of prent, neem dan gerust contact met ons op: [email protected].

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0

  de Toverkamer 4.7 / 5 - 30 Reviews @ Google